Kapusta – oręż z walce z nadwagą, nowotworami i chorobami serca.

Otyłość, rak i rozmaite choroby serca mogą zostać zażegnane przy pomocy nieoczekiwanego środka, jakim jest najzwyczajniejsza w świecie kapusta. Jest to szokujące, gdyż specjalistyczne leczenie farmakologiczne bywa  bardzo drogie. 

 

Lecznicza kapusta
Z najnowszych badań wynika, że kapusta jest warzywem niesłychanie zdrowym zwłaszcza po jej ukiszeniu. Niestety pokutuje mit, że jest to warzywo ciężkostrawne i pospolite. Jest to bardzo krzywdzące dla kapusty. Kapuściane dania mogą być kaloryczne i ciężkostrawne nie ze względu na kapustę, ale na przykład kiełbasę czy boczek. Krewni tego zdrowego i pożytecznego warzywa to między innymi brukselka, brokuł, kalafior i kalarepka. Kapusta kiszona ma wyrazisty kwaśny smak, który zawdzięcza występującemu w niej kwasowi mlekowemu. Można ją uzyskać w procesie fermentacji, za którą odpowiedzialne są odpowiednie szczepy bakterii.

 

 

Właściwości zdrowotne kapusty
Kapusta działa przeciwrakowo. Badania wykazują, że zawarte w niej przeciwutleniacze mogą likwidować wolne rodniki, które z kolei sprzyjają powstawaniu komórek rakowych. Dzięki znajdującym się w kapuście substancjom zwanym indolami, można wspomóc leczenie raka piersi, macicy, jajników czy prostaty.

 

Dzięki kapuście, zawierającej spore ilości błonnika, zmniejsza się ryzyko udaru czy ataku serca. Kapusta wzmacnia pracę serca.

 

Osoby borykające się z nadmierną wagą z pewnością zainteresuje fakt, że kapusta jest pokarmem, który nie tuczy, a nawet pomoże zrzucić zbędne kilogramy.

 

W kapuście znajdują się spore ilości witaminy C, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy z grupy B, witaminę A, E i K, a także rutynę. W kapuście nie brakuje również wapnia, magnezu, potasu, kwasu foliowego czy żelaza. Tak spora dawka mikroelementów powoduje, że kapusta poprawia odporność i wspiera ogólny stan zdrowia organizmu.

 

Kolejną ciekawą leczniczą właściwością kapusty jest jej zdolność do wyleczenia wrzodów. Jeżeli pije się sok z kapusty regularnie, istnieje szansa pozbycia się wrzodów. Ponadto taki napój ma korzystny wpływ na żołądek. Wypijanie szklanki soku z kapusty pomoże podnieść odporność, wyleczyć anemię, zlikwidować obrzęki, których powodem jest nadmierne zatrzymywanie płynów w organizmie. Po trzech tygodniach codziennego spożywania szklanki soku z kapusty kiszonej można całkowicie pozbyć się tego rodzaju obrzęków.

 

 

Jak przygotować kapustę kiszoną
Do przygotowania kapusty kiszonej potrzebna jest jedna duża główka kapusty, jedna cebula, łyżka soli i kilka liści laurowych.

 

Przystępując do przygotowania kapusty kiszonej, należy drobno pokroić główkę kapusty i umieścić ją w naczyniu. Do pokrojonej kapusty, znajdującej się w naczyniu, należy dodać łyżkę soli i odstawić ją na około 3 godziny. Po tym czasie powinna zmięknąć i zmniejszyć objętość.Następnie kapustę trzeba umieścić w słoiku i mocno ubić, dodać poszatkowaną w kostkę cebulę i liście laurowe. Po 7 dniach domowa kapusta kiszona jest gotowa do spożycia.

 

 

 

error: Content is protected !!