Zapiekany filecik – Delikatny, aromatyczny i soczysty kurczak, który wprost rozpływa się w ustach

Przepis polecam w szczególności miłośnikom drobiu, podanego w wyjątkowej odsłonie. Ekspresowe danie, które przygotujesz z minimalnego zestawu łatwo dostępnych produktów i zachwycisz wszystkich domowników i zaproszonych gości bez wyjątku. Obok tak przygotowanych filecików nikt nie przejdzie obojętnie. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g fileta z kurczaka
  • Sól oraz pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • Czerwona mielona papryka
  • Dodatkowo: 5 g startej skórki pomarańczy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety umyj i susz ręcznikiem papierowym, a następnie dopraw je solą, pieprzem lub ulubionymi przyprawami.

2. Delikatnie polej mięso olejem i wetrzyj wraz z przyprawami w mięso.

3. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki i poukładaj na filetach. Całość posyp startą skórką z pomarańczy.

 

4. Tak przygotowane mięso, owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

5. Po tym czasie, przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200° C, przez 30-35 minut.

7. Po upływie tego czasu, odchyl folię aluminiową i piecz kolejne 10 minut, aż się zarumieni.

8. Potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim mięso kolejne 10 minut. Gotowe!

 

 

Podawaj na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałatek lub surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!