Domowy syrop z buraka zwalczy przeziębienie – skuteczniejszy niż antybiotyk. Nie mówią o tym w aptece.

Przeziębienie jest bardzo powszechne, zwłaszcza w okresie jesiennym czy zimowym. Jeżeli chcesz je zwalczyć szybko i skutecznie istnieje łatwy, prosty i domowy sposób.

 

Rozwiązaniem okazuje się być syrop z buraka – pomoże on nam zwalczyć zarówno uciążliwy zarówno kaszel, jak i chrypkę. Jego działanie jest bardzo proste: odkwasza organizm, ułatwia oddychanie a także działa przeciw zapalnie.
Ponadto jego ważnymi zaletami są krótki czas przygotowania oraz, co może być pewnym zaskoczeniem, przyjemny smak. Jest on stosowany od pokoleń, co świadczy o jego skuteczności, co więcej, możemy go także bez obaw podać naszym dzieciom.

 

 

 

Istnieją 3 najpopularniejsze przepisy na syrop z buraka:
1. Ścieramy buraka na tarce, gotujemy go przez ok. 30 minut. Następnie całość studzimy. Dodajemy proporcjonalnie tyle samo miodu, ile użyliśmy buraków. Wszystko mieszamy, dla smaku możemy dodać trochę soku, np: z cytryny lub pomarańczy.

 

2. Drążymy dużego buraka. Następnie posypujemy go cukrem lub polewamy miodem. Po chwili z warzywa zacznie płynąć sok.

 

3. Wkładamy burak do sokowirówki lub wyciskarki. Wyciskamy sok. Następnie mieszamy go z identyczną ilością miodu.
Na koniec warto zapamiętać, że syrop z buraka jest najskuteczniejszy będąc świeżym. Właśnie dlatego powinniśmy spożyć go od razu po sporządzeniu.

 

 

Robienie zapasów tejże mikstury jest więc bezzasadne, nie sprawdzi się również przechowywanie go w lodówce.
error: Content is protected !!