Sałatka berlińska z szynką i serem – Dzięki tym składnikom smakuje fantastycznie. Moi bliscy zawsze są zachwyceni
Smaczna, prosta w przygotowaniu i szybka sałatka, którą robię zawsze wtedy kiedy mam ochotę na coś lekkiego i zarazem sycącego. Pracuję i nie mam zbyt wiele wolnego czasu na przygotowanie kulinarnych cudów, więc ta sałatka jest na takie okazje idealna.
Dzielę się dziś z Wami przepisem na klasyczną sałatkę berlińską, która w takiej postaci smakuje moim bliskim najbardziej. Pikantność sałatki, możesz dowolnie regulować w zależności od upodobań Twoich bliskich. Gwarantuję, że obok niej nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Szynka 140 g
-
Ogórek świeży 1 szt.
-
Jajka 2 szt.
-
Twardy ser 50g
-
Kwaśna śmietana 30 ml
-
Musztarda 5 ml
-
Ziemniaki 2 szt.
-
Sól 2 łyżeczki
-
Koperek do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę i ogórka, pokrój w drobną kostkę.
2. Ziemniaki ugotuj do miękkości, jajka na twardo, a następnie wystudź. Potem, oddziel białka od żółtek, białka i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Połącz z szynką i ogórkiem, dobrze wymieszaj.
3. Teraz, zetrzyj żółtka na tarce, dodaj do nich musztardę, śmietanę, drobno posiekany koperek i dobrze wymieszaj.
4. Przygotowanym dressingiem, polej sałatkę, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, dopraw do smaku solą i wymieszaj. Gotowe!