Prosty przepis na róże ziemniaczane przygotowane w blaszce do muffinek. To hit każdej imprezy i świetna przekąska na wieczór.

Blaszki do muffinek, przewrotnie jak wskazuje nazwa, nie służą tylko do pieczenia smakowitych babeczek. W kreatywnej kuchni, mogą posłużyć na na prawdę wiele sposobów. Jedyne co nas tutaj ogranicza to nasza wyobraźnia.

 

Jednym z prostych i efektownie wyglądających przepisów są zapiekane ziemniaczki z parmezanem i ziołami. Dzięki użyciu foremek do muffinek, kształtem przypominają kwiat róży. Są pyszne, tanie, a ich przygotowanie dziecinnie proste. Nadają się na przekąskę, jako osobne danie lub dodatek np.do smażonego kurczaka czy zdrowej zielonej sałatki.

 

Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz:
  • 3 łyżeczki masła (+ 2 łyżeczki do natłuszczenia foremki)
  • 2 łyżeczki startego sera parmezan
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka liści tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 8-10 ziemniaków

 

Jak to zrobić? Nic prostszego :

 

Najpierw, nastaw piekarnik na 190 stopni, w czasie gdy będzie się nagrzewał, blaszkę wysmaruj masłem.

 

Teraz sedno naszego przepisu: Ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Następnie pokrój je w cienkie i równe plasterki. Najlepiej użyj do tego tarki ale jeśli masz wprawę możesz to również zrobić ręcznie.

 

Pokrojone ziemniaki umieść w dużej misce (będzie Ci łatwiej wymieszać), polej roztopionym masłem, posyp przygotowanym parmezanem, dodaj przyprawy i zioła. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, najlepiej użyć dłoni, wtedy będziesz miał pewność, że każdy plasterek jest obtoczony równomiernie.

 

Teraz do przygotowanych foremek, nakładaj plasterki ziemniaków. Plasterki układaj płasko, jeden na drugim. Nie musisz tego robić idealnie równo. Ponownie posyp całość pieprzem i tymiankiem i gotowe.

 

Teraz piecz przez 55-60 minut, krawędzie muszą być przypieczone na złoty kolor, a środek miękki (możesz to sprawdzić wbijając do ziemniaczka wykałaczkę).

 

Gdy różyczki są gotowe, wyjmij blachę z piekarnika ale pozostaw je w foremkach na kilka minut (gdy trochę przestygną łatwiej będzie je wyjąć.

 

 

Przed podaniem udekoruj swoje perfekcyjne danie odrobina parmezanu lub świeżą pietruszką.

 

 

Smacznego !

error: Content is protected !!