Kto nie wypróbuje, będzie żałował. Przepis na najlepszy na świecie domowy chleb.

My sami już go wypróbowaliśmy i zaręczamy, że czegoś tak pysznego dawno nie jedliśmy, dlatego musieliśmy koniecznie podzielić się tym przepisem z Wami!

 

Oto przepis na chleb idealny pana Sebastiana z Warszawy.

 

Receptura była udoskonalana przez 3 lata prób!
My sami już go wypróbowaliśmy i zaręczamy, że czegoś tak pysznego dawno nie jedliśmy, dlatego musieliśmy koniecznie podzielić się tym przepisem z Wami!
Już zdjęcie wygląda apetycznie, a co dopiero zapach…

 

RECEPTURA

 

Będziesz potrzebować (na 3 bochenki):
  • 1 kg mąki krupczatki
  • 50 g drożdży
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 1 szklankę otrębów pszennych
  • 1,5 łyżki łuskanej dyn
  • 3 łyżki sezamu
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 900 ml letniej wody

To zdecydowanie najbardziej aromatyczny chleb, jakiego próbowaliśmy!

 

Połącz w misce wszystkie składniki i wymieszaj ręką. Ciasto powinno uzyskać konsystencję prawie jak do naleśników. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 205-215 stopni. Przygotuj formy: wysmaruj je oliwą i oprósz bułką tartą. Wymieszaj jeszcze raz ciasto łyżką i nałóż do form. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 45-50 minut.

 

Po tym czasie studź chleb na kracie z piecyka, aby miał równomierny dopływ powietrza.
error: Content is protected !!