Pieczony Kalafior – Najlepszy ze wszystkich, jakie jadłeś.
Kalafior zawiera dużo białka roślinnego, witamin i minerałów. Krótko mówiąc, jest pyszny, zawiera śladowe ilości kalorii, przystępną cenę i przygotujesz super danie w kilka chwil!
SKŁADNIKI
- 
1 kalafior
 - 
1 łyżka oleju
 - 
300 ml jogurtu greckiego (można zastąpić gęstym jogurtem)
 - 
sok z 1 cytryny
 - 
1 łyżka kminku
 - 
2 ząbki czosnku
 - 
1 łyżeczka curry
 - 
2 łyżeczki soli
 - 
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
 
PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i posmaruj olejem naczynie żaroodporne.

2. Dokładnie umyj i oczyść kalafior.

3. W dużej misce wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami.

4. Posmaruj dokładnie całego kalafiora przygotowaną mieszanką.

5. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30–40 minut.
