Picie Kawy – 2 filiżanki dziennie, pij na zdrowie.

Wielu z nas, nie wyobraża sobie początku dnia bez kubka kawy. Skutecznie nas pobudza i dodaje energii do działania oraz zwalcza senność.

 

 

Jednak czy wiesz, jakie inne zdrowotne właściwości ma kubek aromatycznej kawy?
Wieloletnie badania i zebrane naukowo, udowodnione fakty, pozwalają inaczej spojrzeć na korzyści płynące z picia kawy.
Oto one:

 

1. Kawa czyni Cię mądrzejszym.

Naukowcy z Uniwesytetu w Barcelonie, udowodnili naukowo, że wydajniej działa mózg człowieka będący pod wpływem kofeiny i glukozy. Zaś pewien szkocki historyk i filozof, powiedział kiedyś „Siła ludzkiego umysłu jest wprost proporcjonalna do ilości zużytej kawy”.
Jeśli więc w pracy czeka Cię duże wyzwanie, zacznij od kubka kawy i małego słodkiego „co nie co”. Wkrótce znajdziesz najlepsze rozwiązanie.

 

 

2. Kawa sprawia, że ​​jesteś szczęśliwszy.

Kawa zwiększa wydajność i produkcję endorfin – hormonów szczęścia. Spożywanie naturalnej kawy w umiarkowanych ilościach przyśpiesza również metabolizm.

Badanie przeprowadzone przez Harvard School of Public Health, udowodniły, że kawa działa jak łagodny środek przeciwdepresyjny. Zwiększa uwalnianie neuroprzekaźników, w tym serotoniny, dopaminy i noradrenaliny.

Wiemy już, dlaczego mamy mały wskaźnik depresji u miłośników kawy. Jedna filiżanka kawy każdego dnia, zmniejsza ryzyko samobójstwa u kobiet i mężczyzn nawet o 50%.

 

3. Kawa zapobiega cukrzycy.

Badanie, przeprowadzone na dużą skalę udowodniło, że kilka filiżanek kawy dziennie, znacznie poprawia rokowanie u pacjentów z cukrzycą typu II.
Osoby pijące kawę bez cukru kilka razy dziennie mają niższy poziom kwasu moczowego i glukozy we krwi. Wspomaga to poprawę wrażliwości organizmu na insulinę.

 

 

4. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Według ekspertów, podczas prażenia ziaren kawy wzrasta poziom przeciwutleniaczy. To one są odpowiedzialne za charakterystyczną gorycz kawy. Skutecznie zapobiegają tworzeniu się toksycznych dla komórek mózgu płytek amyloidowych.

 

Picie kawy, według naukowców University of Toronto, może więc zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera.

 

5. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona.

Firmy farmaceutyczne są w trakcie opracowywania leku, który z wykorzystaniem korzystnych właściwości kofeiny, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona nawet o 40%. Wystarczą zaledwie 2 filiżanki dziennie.

 

Należy jednak pamiętać, że kofeina działa na każdego inaczej. Jeśli są przeciwwskazania, picie kawy może powodować działania niepożądane.

 

6. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

Badania przeprowadzone wśród 230 000 osób, pod kontem związku między chorobami sercowo-naczyniowymi, a piciem kawy pokazały, że osoby które rzadziej piją kawę są bardziej narażone na zawał serca, niż osoby które piją ją regularnie.

 

 

7. Kawa sprawia, że jesteś bardziej przyjazny dla otoczenia.

Czyni Cię bardziej przyjaznym dla innych i sprawia, że myślisz pozytywnie. Sprawia również, że z większą chęcią oddajesz się pracy i jesteś wydajniejszy.

 

Udowodniono również, że kawa jest tzw. ożywczym afrodyzjakiem. Nie tylko pobudza układ nerwowy, ale również dodaje sił i energii podczas wyczynów miłosnych.

 

8. Kawa może chronić przed rakiem.

Codzienne spożywanie dwóch filiżanek kawy, skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia takich chorób jak: rak trzustki, rak wątroby, rak jelita grubego, a u osób palących papierosy – raka krwi.

 

9. Kawa może chronić wątrobę.

Kofeina zawarta w kawie, stymuluje produkcję enzymów w wątrobie, hamując skutecznie rozwój marskości wątroby i raka wątroby. Można ją uznać za naturalnego „obrońcę wątroby”, ale oczywiście nie można traktować jej jako leku.

 

Badania przeprowadzone na ochotnikach przez okres 19 lat pokazały, że osoby które piły regularnie więcej niż 2 filiżanki kawy dziennie, są zdecydowanie mniej narażone na ryzyko zachorowania na choroby wątroby.
Lekarze zalecają picie 1,5 – 2 filiżanek czarnej kawy lub 2-3 filiżanki kawy rozpuszczalnej (nie więcej niż 150-300 mg kofeiny dziennie). Wtedy możemy być pewni, że nam nie zaszkodzi. A może nam również przynieść wiele korzyści.

 

Tak więc pij kawę na zdrowie, ale nie w nadmiarze.
Oczywiście nie każdy lubi pić naturalną kawę bez dodatków, niektórzy lubią lub mogą pić tylko kawę z dodatkami (najczęściej z mlekiem). Sam musisz rozważyć wady i zalety każdej opcji, lub poszukać innego zdrowszego dodatku do kawy, który sprawi że będzie ona jeszcze smaczniejsza i zdrowsza.
error: Content is protected !!