Mleko z kartonu – warto szukać zamienników.

Osoby zajmujące się na co dzień zdrowym odżywianiem coraz częściej próbują nam przekazać, że spożywanie mleka wcale nie jest takie dobre jakie się przeważnie wydaje. Mleko UHT poddane działaniu wysokiej temperatury według ekspertów traci ogromną ilość swoich właściwości i oprócz barwnika nie różni go prawie nic z wodą. Mleko kartonowe, które stoi na półkach sklepów może mieć nawet kilku miesięczną datę przydatności co raczej nie przemawia za jego naturalnością. Wielu rodziców, zresztą słusznie, zastanawia się czy taki produkt warto podawać swoim dzieciom.

 

Mimo wszystko to właśnie mleko w kartonie jest najpopularniejszym wyborem w naszych domach. Cena i długa przydatność do spożycia wygrywa nad świeżością i naturą.

 

Czy mleko UHT różni się od mleka prosto od krowy?

Mleko UHT to nadal mleko pochodzące od krowy, poddane jednak obróbce termicznej mającej na celu zniszczenie drobnoustrojów występujących w surowym mleku. Skrót UHT tłumaczymy jako „ultra high temperature”. Na ogól ten proces trwa kilka sekund, a średnia temperatura w nim wykorzystywana wynosi około 130 stopni.

Produkt po obróbce pozbawiony jest również drobnoustrojów korzystnych dla naszego organizmu. Powoduje to, że głównymi składnikami dla których spożywane jest mleko UHT są białko, węglowodany, witaminy A i D, wapń oraz ryboflawiny.
Przygotowane wcześniej mleko rozlewa się do kartonów również bardzo starannie dopasowanych do danej metody. Kartony wyłożone są naprzemiennie cienkimi warstwami plietylenu, foli aluminiowej i folii. Wszystkie etapy odbywają się w warunkach odizolowanych od bakterii, dzięki czemu wszystkie efekty osiągane są bez stosowania konserwantów chemicznych. Proces ten składa się z kilku etapów, a każdy następny nie może istnieć bez poprzedniego.

 

Jakie właściwości odżywcze kryje w sobie mleko UHT?

Obróbka termiczna mleka UHT nie wpływa znacząco na zawartość białka, laktozy czy tłuszczu oraz witamin.Trzeba jednak pamiętać, że taki zabieg wpłynie negatywnie na foliany, tiaminy oraz witaminy B12, B1 I C.
Pod wpływem ciepła niewielka ilość laktozy przekształca się w laktulozę, której nasz organizm nie przyswaja, natomiast wykorzystuję jako probiotyk dlatego często znajdziemy ją w mlecznych odżywkach dla najmłodszych. Wspomaga naturalną ochronę organizmu niemowlaków.

 

Świeże mleko pasteryzowane czy mleko UHT?

Mleko, które jednak znajduje się w lodówkach sklepów i marketów to tak zwane mleko „świeże”. Również jest poddawane obróbce termicznej tym razem pasteryzacji czyli podgrzania mleka do temperatury około 85 stopni na mniej więcej 15 sekund. Dzięki temu zabiegowi aktywność enzymów peroksydazy i katalazy zanika, a produkujące je drobnoustroje zostają niszczone. Wszystkie wartości odżywcze zostają nienaruszone lecz kosztem okresu przydatności. Mleko po takim procesie może stać w lodówce przez około 7 dni, a po otwarciu jedynie 2 lub 3 dni. Czy jednak to właśnie data przydatności w tym wypadku jest najważniejsza i czy tym aspektem powinniśmy się kierować wybierając odpowiednie dla nas mleko?

 

A które mleko Ty byś wybrał i wpisał do swojej codziennej diety? Długi termin przydatności czy może jednak nienaruszony stan wartości odżywczych? Daj znać w komentarzu poniżej, która z opcji przekonuje Cie bardziej!
error: Content is protected !!