Imbir – cudowna roślina. Sprawdź, dlaczego warto go jeść codziennie przez miesiąc.

Jeśli masz pewną wiedzę o medycynie tradycyjnej, najprawdopodobniej wiesz, że imbir nie jest zwykłą przyprawą. To niezwykle cenna roślina stosowana na całym świecie od tysiącleci jako naturalny środek na różne dolegliwości.

 

Imbir jest ceniony w wielu krajach, od niepamiętnych czasów łagodził dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz pomagał zmniejszyć ból. Każda część tej rośliny jest użyteczna, lecz najwięcej substancji odżywczych znajduje się w korzeniu. Można go spożywać na surowo, w postaci sproszkowanej (jako przyprawę), a nawet jako sok lub olej. Imbir jest tak cenny, że powinien często gościć w naszym menu, jako element zdrowej diety.

 

Jeśli do tej pory nie znałeś właściwości imbiru, warto je poznać. Oto 8 powodów, dla których warto regularnie spożywać imbir.

 

 

1. Problemy z trawieniem
W kłączu imbiru znajduje się cenny olejek, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny, a przy tym wykazuje działanie rozkurczowe i żółciopędne. Oprócz tego zwiększa on motorykę żołądka, czyli opróżnianie żołądka, co przyczynia się do ochrony przed skurczami, wzdęciami, zaparciami i niestrawnością. Zaledwie 1.2 g imbiru przed posiłkiem może zmniejszyć niestrawność nawet o połowę!

 

2. Nudności
Imbir to również naturalny sposób na nudności i wymioty oraz zwiększenie apetytu. Jest on składnikiem leków na chorobę lokomocyjną. Wypicie herbatki z imbiru lub zjedzenie kawałka świeżego kłącza jest bezpiecznym i dobrze znanym środkiem na nudności. Co ciekawe, imbir zmniejsza lub nawet niweluje wymioty po chemioterapii i narkozie.

 

3. Ból
Codzienna dawka imbiru pomaga zmniejszyć bóle mięśni nawet o 25% – donoszą badania naukowców z University of Georgia. Ta cenna roślina może stać się również panaceum na bóle miesiączkowe. Gdy tylko zauważysz pierwsze oznaki napięcia przedmiesiączkowego, dodaj imbir do posiłków.

 

4. Stany zapalne i przeziębienia
Imbir jest cennym źródłem substancji przeciwzapalnych, dzięki temu łagodzi dolegliwości przy chorobach stawów. Kilka kropli olejku imbirowego zaaplikowanego podczas masażu łagodzi bóle mięśni. Imbir jest również składnikiem niektórych plastrów rozgrzewających i maści.

 

5. Choroby serca
U osób chorych na cukrzycę typu drugiego zaledwie 2 gramy imbiru dziennie mogą natychmiast obniżyć poziom cukru we krwi, a po trzech miesiącach jego poziom można zredukować o 10%. Wysoki poziom glukozy jest ściśle związany z chorobami serca. Regularne jedzenie imbiru może zminimalizować nawet o 10% ryzyko chorób serca.

 

6. Poziom cholesterolu
Naukowcy przeprowadzili liczne badania pokazujące dobroczynne działanie imbiru. Jednym z nich jest badanie pokazujące, że imbir pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu. W 45-dniowym badaniu 85 osób z wysokim cholesterolem spożywało w ciągu dnia zaledwie 3 gramy sproszkowanego imbiru. Okazało się, że roślina znacznie obniżyła poziom cholesterolu. Według naukowców imbir zapobiega tworzeniu się zakrzepów, ponieważ zmniejsza agregację, czyli „zlepianie się”, płytek krwi. Imbir jest więc niezbędnym elementem zdrowego jadłospisu u osób, które borykają się z problemem z cholesterolem.

 

7. Właściwości antynowotworowe
Aktualnie naukowcy prowadzą badania nad wykorzystaniem imbiru (a konkretnie substancji o nazwie Gingerol) w naturalnym, alternatywnym leczeniu wielu rodzajów nowotworów. Wyniki są obiecujące. Jedno z badań pokazało, że codzienne spożycie zaledwie dwóch gramów ekstraktu z imbiru wyraźnie zmniejsza prozapalne cząsteczki sygnałowe w okrężnicy. Innymi słowy, imbir może pomóc w profilaktyce i leczeniu nowotworu jelita grubego.

 

8. Funkcjonowanie mózgu
Badania pokazują, że imbir działa również bardzo korzystnie na układ nerwowy i działa profilaktycznie przeciw chorobie Alzheimera i innym zaburzeniom poznawczym związanym z wiekiem. Przewlekły stan zapalny i stres oksydacyjny (dwa główne czynniki odpowiedzialne za proces starzenia się i rozwój chorób neurodegeneracyjnych), mogą zostać zminimalizowane przez czynne związki biologiczne i przeciwutleniacze zawarte w imbirze.Dzięki temu, że imbir poprawia ukrwienie mózgu, zwiększa również wydajność umysłową i koncentrację. Warto dodać do kawy niewielką ilość sproszkowanego imbiru, aby zredukować jej szkodliwe działanie.

 

Kiedy nie wolno jeść imbiru?
Imbir to przyprawa o wyrazistym, bardzo ostrym smaku, która wykazuje drażniące działanie. Z tego względu nie wszyscy mogą sobie pozwolić na częste jej spożywanie. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży, kobiety karmiące, osoby z refluksem żołądkowym oraz osoby cierpiące na przewlekłą chorobę układu pokarmowego, np. wrzody dwunastnicy lub żołądka.

 

 

Uważasz że artykuł jest ciekawy? Podziel się z nim na facebooku!
error: Content is protected !!