Domowy Chleb – Bez wyrabiania ciasta i przygotujesz go w zaledwie 5 minut
Uwielbiam domowy chleb. W dzieciństwie moja babcia i mama często piekły chleb w domu. Codziennie budził mnie zapach świeżo upieczonego chleba, takiego lekkiego i miękkiego. Jeden kęs i wracam znów do dzieciństwa…
Technologia pieczenia chleba według tego przepisu jest bardzo prosta, przygotujesz go w zaledwie 5 minut i bez długiego wyrabiania ciasta.
Wszystko co musisz zrobić, to przestrzegać kilku zasad i kolejności działania. Twój chleb będzie wtedy puszysty i lekki, niczym chmurka…
SKŁADNIKI
-
340 ml ciepłej wody
-
5 g suchych drożdży
-
1,5 łyżeczki soli
-
40 g cukru
-
30 ml oleju
-
530 g mąki
PRZYGOTOWANIE
1. Do miski wlej ciepłą wodę. Dodaj do niej suche drożdże, cukier, sól i olej. Dokładnie wymieszaj składniki. Zamiast suchych drożdży, możesz również użyć świeżych drożdży.
2. Potem wsyp mąkę, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Ciasto powinno być gęste i lepkie.
3. Po połączeniu wszystkich składników, ciasto jest gotowe. Nie trzeba go ugniatać. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
4. Konieczne jest również wstawienie ciasta do lodówki na 3-4 godziny. Nawiasem mówiąc, ciasto może być przechowywane w lodówce do 7 dni. Radzę przygotować większą porcję ciasta, włożyć do lodówki i piec świeży chleb codziennie rano. To bardzo wygodna opcja.
5. Po tym czasie, wyłóż ciasto na stół, posyp mąką aby się nie kleiło. Uformuj okrągły chlebek i ułóż go w formie wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny.
6. Ubij trzepaczką żółtko z zimną wodą i wysmaruj chlebek na całej powierzchni. Następnie wykonaj na nim cięcia, aby chleb zachował swój kształt podczas pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni i piecz chleb przez 50 minut.
Po upieczeniu, chleb należy odstawić do wystygnięcia na co najmniej 2 godziny. W przeciwieństwie do zwykłych przepisów, chleb upieczony bez wygniatania ciasta ma pyszną, chrupiącą skórkę i lekki, delikatny miąższ.
Od tej chwili możesz codziennie cieszyć się pachnącym, świeżo upieczonym domowym chlebem. Domownicy Ci za to podziękują…Smacznego!