Deser luksusowy – Na moim stole gości podczas każdej uroczystości. Za każdym razem, zachwyca wszystkich swoim smakiem
To jeden z tych deserów, które nazywam z czystym sumieniem – genialny. Przepis dostałam jakiś czas temu od mojej przyjaciółki, która sama dostała go od swojej teściowej. Gdy przygotowałam go w moim domu pierwszy raz, zniknął ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 
140 g mąki pszennej
 - 
4 jajka
 - 
125 ml mleka
 - 
125 ml wody
 - 
120 g masła
 - 
5 g soli
 - 
10 g cukru pudru
 
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 
500 ml mleka
 - 
50 mąki pszennej
 - 
50 g masła
 - 
200 ml śmietany 30%
 - 
120 g cukru pudru
 - 
2 jajka
 - 
20 g rozpuszczonej czekolady
 - 
20 g karmelu
 - 
10 g cukru waniliowego
 
PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku, zagotuj mleko z wodą, dodaj cukier, sól, masło i mąkę. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje i stanie się zwarte – powinno odchodzić od ścianek garnka. Wtedy zdejmij z ognia, wbij jajka i dokładnie wymieszaj.

2. Potem, wyłóż ciasto tworząc brzegi na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm, wysmarowaną olejem lub przykrytą papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut, w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, a następnie pozwól mu ostygnąć.

3. Jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj mikserem w misce. Następnie, do garnka z mlekiem, dodaj mieszankę i doprowadź do wrzenia, często mieszając na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

4. Do gęstej masy, dodaj miękkie masło i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

5. W wysokiej misce, ubij mikserem śmietanę, a następnie stopniowo dodawaj do schłodzonej masy ciągle mieszając. Krem gotowy, więc wyłóż go na ciasto i wygładź z wierzchu.

6. Przed podaniem, schłodź deser w lodówce przez 2 godziny. Gotowe!