Przepyszne kartacze- szybkie i proste. Za każdym razem się nimi zajadam.
Wiesz co to kartacze, ale nie wiesz jak je zrobić? Zobacz koniecznie przepis poniżej. Przygotuj tą tradycyjną polską potrawę sama w domu.
Kartacze dla wielu osób smakują lepiej niż pierogi. Zamiast mięsa użyj biały ser, kapustę i oczywiście sos pieczeniowy. Wszyscy będą zajadać się tym obiadem.

LISTA SKŁADNIKÓW:
- 
700 gram ziemniaków- wcześniej ugotowanych w mundurkach
 - 
100 gram kaszy manny
 - 
150 gram mąki
 - 
80 gram drobno zmielonej bułki tartej
 - 
2 jajka
 
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 
Duża cebula
 - 
250 gram mięsa mielonego lub słoniny
 - 
Olej
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Na oleju podsmaż cebulę , później dodaj mięso. Do miski z ziemniakami dodaj bułkę tartą, jajka, mąkę i kaszę mannę . Wyrób dokładnie ciasto, później rozwałkuj je na grubość minimum 1 cm.
2. Rozwałkowane ciasto pokrój na prostokąty lub kwadraty i ułóż na środku gotowe mięso z cebulą. Ciasto z farszem zwiń w kulkę lub kształt podobny do jajka i gotuj przez około 10 minut w osolonej wodzie (gotowanie zależy jak duży jest kształt).
Najlepiej podawaj z duszoną kapustką i smażoną cebulą.
Życzę smacznego!