Pierogi z Serem na Parze – Tak dobrych pierogów jeszcze nie jadłaś. Moja rodzina je uwielbia.
Pierogi w każdej postaci, to ulubione danie moich dzieci. Pyszne i aromatyczne pierogi z serem, są jednak ich numerem 1. Delikatne ciasto na żółtkach i niebiańskie kremowe i słodkie wnętrze sprawia, że nikt nie odmówi sobie takiej przyjemności… Łatwe i szybkie w przygotowaniu i z minimalnego zestawu składników. Do dzieła!

SKŁADNIKI
- 
400 g mąki
 - 
250 g twarogu
 - 
250 ml kefiru
 - 
2 jajka
 - 
0,5 łyżeczki sody
 - 
szczypta soli
 - 
4 łyżki cukru
 - 
5 g cukru waniliowego
 
PRZYGOTOWANIE
1. Do miski przesiej mąkę i dodaj kefir w temperaturze pokojowej.
2. Dodaj soli, sody i jedno żółtko. Zagnieć elastyczne ciasto. Może lekko przylegać do dłoni.

3. Czas na nadzienie: Wymieszaj twarożek, cukier, cukier waniliowy i żółtko. Jeśli twarożek jest zbyt rzadki, możesz dodać łyżkę kaszy manny i pozostawić na 10 minut.

4. Napełnij garnek wodą do 1/3 wysokości i doprowadź do wrzenia.

5. Posyp blat roboczy mąką i wyłóż na niego ciasto.
6. Podziel je na 12 części i każdą zroluj.

7. W dłoniach rozpłaszcz każdy kawałek i na środek nałóż l łyżkę twarożku. Zawiń i sklej ze sobą brzegi, tak jak przy tradycyjnych pierogach.
8. Sito, na którym będą parzyć się pierogi, wysmaruj olejem. Aby zapobiec sklejaniu się pierogów, układaj je jednorazowo w jednej warstwie.

9. Gotuj pierogi pod zamkniętą pokrywką na parze przez 5-7 minut. Potem przełóż pierogi do głębokiej miski z masłem. Nasze pierogi mają imponujący rozmiar, więc możesz bezpiecznie jeść je rękami i zawsze z kwaśną śmietaną.
