Dlaczego do gotujących się ziemniaków warto wrzucać marchewkę. Od dzisiaj będziesz to robić za każdym razem.

Dlaczego do gotujących się ziemniaków warto wrzucać marchewkę? Od dzisiaj będziesz to robić za każdym razem!

 

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych warzyw na wielu polskich stołach. Podawane są na wiele sposobów – w sałatkach, zupach lub po staropolsku z kefirem. Jednak najczęściej stanowią podstawę codziennego obiadu. Niestety nie wiele osób wie, jak przygotować je odpowiednio, aby podczas gotowania nie straciły zawartej w nich witaminy C!

 

Ziemniaki stanowią cenne i bogate źródło tej witamy. Jednak nie tylko jej! W ziemniakach znajdują się również witaminy A, B1, B2, B6 oraz spore ilości potasu, magnezu, a także siarki! Jak należy przygotować ziemniaki, aby w czasie gotowania nie stracić tylu ważnych składników?

 

Wystarczy wrzucić do garnka z ziemniakami jedną marchewkę! Beta-karoten w niej zawarty ochroni witaminę C przed wydostawaniem się z ziemniaków. Ten prosty sposób gwarantuje, że będziemy mogli ze smakiem jeść ziemniaki, nie tracąc przy tym cennych witamin w nich zawartych.

 

 

Teraz już wiecie, jak łatwo i skutecznie zadbać o to, aby jeść pyszne, a jednocześnie zdrowe ziemniaki!

error: Content is protected !!